Казусът, който ме гложди е следният имам пълно автокаско и преди 2 месеца ми разбиха ключалката. Заведох веднага щетата при застрахователят и още чакам да ми бъде доставен патрон, за който не могат да ми дадът информация къде се намира само знам, че е поръчан на 15ти април. Знам, че има срокове за отстраняване на щетите в доверените сервизи и те явно са просрочени. Как мога да си потърся правата и мога ли да искам обещетение от застрахователя за това, че не мога пълноценно да ползвам колата.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Отстраняване на щета пълно автокаско срокове?
Свий
X
-
От: Отстраняване на щета пълно автокаско срокове?
Сроковете стандартно са описани в договора за застраховане, прочети го, а после и общите условия.
Няма да се изненадам ако срок не е упоменат.
-
Първоначално публикуван от Агоп Серопян Преглед на мнениеКазусът, който ме гложди е следният имам пълно автокаско и преди 2 месеца ми разбиха ключалката. Заведох веднага щетата при застрахователят и още чакам да ми бъде доставен патрон, за който не могат да ми дадът информация къде се намира само знам, че е поръчан на 15ти април. Знам, че има срокове за отстраняване на щетите в доверените сервизи и те явно са просрочени. Как мога да си потърся правата и мога ли да искам обещетение от застрахователя за това, че не мога пълноценно да ползвам колата.
Другият вариант е да разбереш/проучиш кой с кого в какви договорености е ( включително и ти със застроховтеля) и да следваш пътечката търпеливо.В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
В. Иванов
Коментар
-
В редица случаи, това, че няма уговорен срок за някакво изпълнение, например плащане, е негатив за този, който трябва да плати /или изпълни някакво задължение/, то не е в ущърб на този, който трябва да получи изпълнение. И това е така, защото принципът е, че което не се дължи под срок, се дължи веднага. Длъжникът по изпълнението изпада в забава и кредиторът може да претендира лихви за забава именно от момента, в който задължението е станало изискуемо, а не след изтичане на срок. Например имате сключен договор за нещо и ще се счита изпълнен след предаване на съответните материали, а ответната страна трябва да плати еди каква си цена. Да, обаче не е уговорено в какъв срок трябва да плати от предаването на материалите. Предавате ги, обаче другата страна не плаща, т.е. тя ще е в забава именно от този момент и ще може да претендирате лихви за забава от този момент. Ако обаче имате да кажем плащане в 15-дневен срок от предаване на материалите и той ви плати на 30-я ден, лихви за забава ще може да претендирате след изтичане на 15-те дни.
Това е само образен пример за ориентация, касаещ друг тип договор относно липсата на уговорен срок за плащане, като не съм запознат детайлно със случая, застрахователния договор, общи условия и т.н., в който застрахованото лице се явява кредитор по изпълнението, а застрахователя длъжник. Те ти дължат изпълнение по предявената щета, но ако/като няма срок, няма и как в конкретния случай да се приеме, че са в забава веднага след предявяването на щетата, защото е нужно и някакво технологично време за изпълнение все пак. Съмнявам се обаче, че няма предвиден срок и това те улеснява, ако са в просрочие.SUV
Коментар
-
Това със срока е така и обикновено нищо не можеш да направиш.Договорът и ОУ са написани така.
Ако случката се случва в Пловдив и ЗД е голямо с централа в София или Варна,пробвай да звъннеш там.
Обикновено обръщат внимание.Украси колегите им от местния клон.Grand Cherokee WJ
Dodge Caliber
E 430 4-matic-T(S210)
GLK
Коментар
-
Имахме проблеми така с доставка на части, към доверения сервиз, но си оправиха щетите. Отне ни 4 месеца и възниква втори проблем при последваща щета, докато си караме камиона и чакаме частите, се спука предно стъкло. Не можели да го отстранят преди да приключат предната щета.
Друга ситуация е че завеждаме щета на камион с удар през нощта от друг камион само високо горе във фургона. Питам ги какво става с щетата и ми казват че е отказана, ако имам възражения, след като получа писмото с основанието защо е отказана да им пиша възражение. Писмо така и не пуснаха във фирмата, свързах се с колцентъра, издирих кой е разглеждал щетата и ми каза че са пратили, но от най-близкия офис, могат да ми го разпечатат и да пишем възражение. Около 3 месеца след случката писах възражение и след още месец ми беше удобрена щетата. Така че явно нарочно бавят писма или не ги пращат, когато са некоректни.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар