Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прехвърляне на кола от фирма на фирма

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Прехвърляне на кола от фирма на фирма

Здравейте!
    Как става прехвърлянето на кола от фирма на фирма? Необходимо ли е наличието на нотариално заверен договор за покупко-продажба, или може да стане и само с издадена фактура? Преди време, когато прехвърлях старата Фронтерка от фирмата на частно лице писахме нотариално заверен договор, но дали наистина е необходимо?
    Какви други документи са необходими за КАТ? Върти ми се една мисъл в главата - да прехвърля едно возило от едната фирма на другата, че на нея не се води никакво МПС.
    Лека вечер на всички!
    Казано е:
    -"Обичай ближния",
    щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

От: Прехвърляне на кола от фирма на фирма

Здравейте. Ако колата има български номера фактура и нотариус в една и съща дата, ако няма български номера само фактура. Бъдете здрави.

Коментар

Първоначално публикуван от alex_serviz Преглед на мнение
      Здравейте!
      Как става прехвърлянето на кола от фирма на фирма? Необходимо ли е наличието на нотариално заверен договор за покупко-продажба, или може да стане и само с издадена фактура? Преди време, когато прехвърлях старата Фронтерка от фирмата на частно лице писахме нотариално заверен договор, но дали наистина е необходимо?
      Какви други документи са необходими за КАТ? Върти ми се една мисъл в главата - да прехвърля едно возило от едната фирма на другата, че на нея не се води никакво МПС.
      Лека вечер на всички!
      Съгласно чл.144 ал.2 ЗДвП при промяна на собственост на регистрирани автомобили подписите трябва да бъдат нотариално заверени. Фактурата е документ за разход. Нотариуса какво изисква е друга работа. При него трябва да отиде управител или упълномощено лице (предполагам, че заверено удостоверение от агенция по вписване върши работа). Трябва да има регистрационни талони (или поне големия), удостоверение за стойност на автомобила, платен данък и застраховка ГО.
      Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Фактурата освен разходен документ е и съвсем надлежен документ за собственост. Хайде нека е само в 99% от случаите. Явно обаче промяната на чл. 144 ал.2 на ЗДвП от 2010 г. е напазарувана от съответното лоби. В другите държави в които съм купувал автомобил такава хранилка няма нито за физически нито за юридически лица.

Коментар

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
          Съгласно чл.144 ал.2 ЗДвП при промяна на собственост на регистрирани автомобили подписите трябва да бъдат нотариално заверени. Фактурата е документ за разход. Нотариуса какво изисква е друга работа. При него трябва да отиде управител или упълномощено лице (предполагам, че заверено удостоверение от агенция по вписване върши работа). Трябва да има регистрационни талони (или поне големия), удостоверение за стойност на автомобила, платен данък и застраховка ГО.
          То се е видяло, че трябва да се мине и през нотариуса, оставяйки някоя и друга финикийска хартийка!
          Удостоверението за стойност на автомобила, предполагам, че трябва да се вземе от застрахователя, издал гражданската отговорност?
          Преди години не се изискваше подобно удостоверение. Както и да е...
          Благодаря на всички, отзовали се!
          Казано е:
          -"Обичай ближния",

Коментар

Първоначално публикуван от alex_serviz Преглед на мнение
            .....Удостоверението за стойност на автомобила, предполагам, че трябва да се вземе от застрахователя, издал гражданската отговорност?
            .......
            Може и от друг застраховател. Би трябвало да струва около 10 лв. не повече. Някои нотариуси не го искат (зависи от автомобила), така че си питай първо.
            Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

O'K!
              Благодаря на всички писали (включително и на л.с.)!
              Казано е:
              -"Обичай ближния",

Коментар

скоро прехвърлях автомобил от фирма на фирма и изискванията са:
                голям талон;
                платен данък за изминалия до момента период;
                данъчна оценка (онова дето го дава застрахователя);
                квитанция за платен данък към съответната община за придобито имущество (всяка община си определя сама данъка, но е от 1,6% до 2,5% върху стойността;
                и с всички тези неща - при нотариуса!
                само за пример... стойност на автомобила 24000лв - около 1100лв такси за горе упоменатите от мен нещица...
                след това задължително добавък към каско и гражданска които са безплатни, но важни...

Коментар

Предишният ми пост беше пресен, след като продадох Черокито.
                  Преди няколко дни продадох едната Гранд ВИтара и има лека промяна, но важна!
                  Може би информацията вече е ненужна на създателя на темата, но се надявам да помогна на някой, който тепърва му предстои подобна процедура.
                  От първи Април 2012 нотариуса изисква платен данък до момента (преди беше за предходната година)
                  На мен ми се наложи да продам колата през м. Април и в данъчното ми казват - нямате задължения (излизали на шестмесечие), но ако искате да платите, ще се наложи да платите за първо шестмесечие.
                  Аз подивях, посинях, изпотих се и имах нужда от цигара!
                  Обадих се директно на нотариуса и дадох телефона на данъчната служителка, да се разбират.
                  В крайна сметка ми дадоха удостоверение, че към настоящия момент не дължа данъци за посочения автомобил.
                  След като продадох автомобила, отидох в данъчното, за да я отпиша, а там с усмивка ми съобщават, че дължа данък до месеца, предхождащ месеца на продажбата (до края на м.Март...), при което аз се ухилих, дори ползвах и 5% отстъпка!
                  и те така, просто да си знаете!
                  Последно редактирано от Y.Stoqnov; 27-04-12, 21:16. Причина: грешка

Коментар

В крайна сметка ми дадоха удостоверение, че към настоящия момент не дължа данъци за посочения автомобил.
                    а там с усмивка ми съобщават, че дължа данък до месеца, предхождащ месеца на продажбата
                    Не им ли показа на тези кърлежи удостоверението да разберат че нямаш задължения?
                    Това ако не е страната на абсурдите здраве му кажи!

Коментар

Първоначално публикуван от VESO4AR Преглед на мнение
                      Не им ли показа на тези кърлежи удостоверението да разберат че нямаш задължения?
                      Това ако не е страната на абсурдите здраве му кажи!
                      Да, с удостоверението - сделката мина! Така се разбраха по телефона (разговора между данъчната и нотариуса)
                      Абсурд или не, държава му кажи

Коментар

Колата я прехвърлих в началото на месеца. Нотариуса ми иска квитанцията за пътния данък, гражданската отг. и талона. За услугата нотариуса съответно си прибра 50 левчета без да издаде никакъв оправдателен документ. От там в КАТ: малко писане, плащане на такси ( доста по-малко от нотариуса ) и направо си получих новия талон ( в халето не ме караха да влизам за сверка на номерата или нещо друго ).
                        След КАТ пуснах и фактура за всеки случай, но в КАТ искаха само нотариално заверен договор, а не фактура.
                        Последно редактирано от alex_serviz; 30-04-12, 19:01. Причина: Допълване
                        Казано е:
                        -"Обичай ближния",

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X