Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лада НИВА с 3 или 5 врати?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Лада НИВА с 3 или 5 врати?

Колеги,здравейте.От няколко години съм запален по оф-роуда.От скоро съм регистриран във форума и изчетох доста за нивите и за възникналите проблеми,както и за приимуществата им.От няколко месеца съм решил да купя нива и ми попадна една с пет врати,но чух няколко отрицателни мнения за проблеми от към предавателния механизъм.Дайте ми съвет като начинаещ дали да е с три или 5 врати и дали излишно не ме плашат.За това дали да е лада съм решил-това е колата.Дайте и един два съвета какво да гледам-прегледах доста от темите за покупка на нов автомобил,а и имам око за пребоядисвания и дефекти,както и за състоянието на салона,каретата и амортисьорите.Дали има нещо по специфично по предавките и 4х4 задвижването,или двигателя?Предварително благодаря и се възхищавам от помоща ви при наводненията и тежката зимна обстановка преди няколко месеца!Дано има повече хора като вас.Чакам до 1-2 дни отговор за да не изтърва 5 вратата нива-ако си струва.Поздрави!

От: Лада НИВА с 3 или 5 врати?

Лично мнение - за почти същите пари ще купиш много по-добър джип. Освен ако хобито ти не е да чоплиш постоянно нещо по колата си. Проблемите при Нива са повсеместни, не само по трансмисията. Имам наблюдение от къса и дълга служебни и една къса частна. Не бих дал пари за това нещо, освен ако не е на цена като за Надин. Общо взето всички не вървят и са шумни, харчат много като за такъв автомобил и се чупят често и навсякъде. Гният невероятно бързо, а късите са тесни и с ужасна возия. Не се сещам за друго положително качество освен, че частите им са евтини. С който и джип да ги сравниш, все е по-добър (може би единствено АРО е съпоставим или по-лош).
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
      Лично мнение - за почти същите пари ще купиш много по-добър джип. Освен ако хобито ти не е да чоплиш постоянно нещо по колата си. Проблемите при Нива са повсеместни, не само по трансмисията. Имам наблюдение от къса и дълга служебни и една къса частна. Не бих дал пари за това нещо, освен ако не е на цена като за Надин. Общо взето всички не вървят и са шумни, харчат много като за такъв автомобил и се чупят често и навсякъде. Гният невероятно бързо, а късите са тесни и с ужасна возия. Не се сещам за друго положително качество освен, че частите им са евтини. С който и джип да ги сравниш, все е по-добър (може би единствено АРО е съпоставим или по-лош).
      Подкрепям на 100% написаното от Куздов , просто цялата Нива е направена от кашкавал. Най лошия и недостатък е че доката се возиш в нея я чуваш как гние хихихиих.......
      Николай Георгиев 0+
      тел.0887357722

Коментар

Два различни въпроса.
        Три и пет врати са къса и дълга. Агрегатите са еднакви. Каквото си чул за разлики, е от годините на производство, или за редки модификации с части от шевролет. Колелата на късата са практически по ъглите на квадрата, и от това идва калпавата возия на шосето, и феноменалната геометрична проходимост по чукарите. Дългата събира повече багаж, но после и остават само кусурите.
        Това е паркетник. Първият на света, родоначалника на класа, но паркетник. Проектния и ресурс е 90 000 километра, и ти трябва или от магазина, или коя да е, за няколко лева, както забеляза Куздов. И пари почти като за нова ако просто ще я караш, или много повече ако ще я правиш нещо, но това вече важи за коя да е подготвена кола.

Коментар

Карал съм много години Нива,а 10 години имах 1,7 карб./къса б.,купена от Русия и пак там подготвена-антикорозиоонно,ал.джанти,подкалници,стъпенки,ролбари,теглич и каквото се сетиш.Продадох я на 100 000км.в отлично техн.състояние и без абс.никаква ръжда-всички ми казваха,че ще настъпят рязко и много проблеми,за ръждата бях свидетел по другите.Имах много части от Толиати,но трябва да знаеш,че се различават много от тези за първонач.вграждане,да не говорим за другите производитвли.Няма невъзможни неща,но наистина си е сериозно приключение и занимание и ако автомонтьорството и тенекеджийството не са част от уменията ти ще ти е трудно.Стефан от горния пост май го е казал най-точно.Лично мнение 1,7,к.б.,карб.,или друго.
          А тези простотии се правят от името на всички ни.
          Даника
          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Колеги,ладата ми трябва основно за кофти пътища.Имах фиат мареа 98-за возията и екстрите бях много доволен,но на 2-3 месеца влизах в сервиз за ходовата част-носачи,биалетки,тампони,накраиници.Съединителя го смених веднага и за 50-на хиляди пак взе да здава багажа.Средна цена за смяната е около 350 лв.със смяната.Като сложа и два ремонта на на динамо и един на стартер-едвали с нивата ще е по лошо.А и цената на частите ще е по добре.Сега съм с 20 годишно поло и ходовата е по добре,но е малка и като падне снега няма издрапване.За комфорта ми е ясно какво предлага ладата.Не знам за другите джипове но за около 6 000 взимам 3-4 годишна нива, а за тези пари западен джип-годината е доста по назад/съответно и амортизацията ще е доста по напред/.Чувам,че дългите бази имат проблем с раждатъчната кутия-вярно лие и как да проверя състоянието й?Как да работя правилно с двата малки лоста,и за какви проблеми да наблюдавам там. Благодаря за помоща.Утре ще видим нивата в сервиз,да видим и майстора какво ще каже.

Коментар

По спомени от кошмара да притежавам Нива Хич не и бяха евтини частите, е може би сравнени с 120ката са по-евтини но са ежедневие, но сравнени с Черока не мисля. Имаше някакви карета сменях неколкократно бяха 80лв по мътен спомен, на черока е 12лв.

Коментар

Колега, решението си е изцяло твое. При класическата нива - 3, 5 врати, пикап, окачването е хванато за купето, липсва шаси. Гният, вярно е, но карах няколко години 10 годишна 1,7 карбуратор, която нямаше следа от ръждица, а спеше на открито. Перманентно 4х4 с блокировка на междинния диференциал (включва се в движение). Без блокиране на колелата поотделно. Шумна раздатка, нова, стара, шшшшшшшшшш, напомня на москвич 408. Късия вариант е много проходим, подходящ е за 2 души с багаж. Вози неприятно, не е твърдо, но поради разположените в краищата на купето гуми и малкото междуосие, непрекъснато се клатиш напред-назад. Това при дългия вариант липсва, но пък проходимостта и маневреността са силно ограничени. Много лека задница на дългата база. Непрекъснато иска да изпревари предницата на кал, сняг, пясък, горски път дори. Карбураторните варианти са по-икономични. Засичал съм 8/100 при 80 км/ч и 12-13/100 в града бензин. Няма предпазител под раздатката и кутията. Задължително следва да се монтира някаква дебела ламарина или гредичка. Моторът е за дългата база, по горските пътища се кара в обороти, а това води до боксуване. 79 кс/1500 кг са малко. Има и дизел на пежо 1,9. Почти същото важи и за късата. http://catalog.auto.ru/catalog/cars/vaz/2121/ и http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/12159.html Не разбрах нова или стара кола ще купуваш. Новите се сглабят и в Турция, като част от агрегатите са местно производство.
                Георги Кулишев
                Ямбол
                0889 42 00 74

Коментар

Първоначално публикуван от Boris Dimitrov Преглед на мнение
                  ......Не знам за другите джипове но за около 6 000 взимам 3-4 годишна нива, а за тези пари западен джип-годината е доста по назад/съответно и амортизацията ще е доста по напред/.Чувам,че дългите бази имат проблем с раждатъчната кутия-вярно лие и как да проверя състоянието й?Как да работя правилно с двата малки лоста,и за какви проблеми да наблюдавам там. Благодаря за помоща.Утре ще видим нивата в сервиз,да видим и майстора какво ще каже.
                  На коя да е сбирка на форума може да видиш всякакви 20+ годишни джипове в много по-добро състояние от 3-4 годишна Нива и това в заводски вид, без тунинг и специална подготовка. Но ти си знаеш (или по-скоро не, но сам ще се убедиш)... Колкото до гледането, и да ти кажем, няма да видиш нищо повече от кой да е квартален майстор. По-добре да беше писал къде е и някой нивовъд да иде с теб да я види. А то има какво да се гледа ... Стискам палци повече да се возиш, отколкото да ремонтираш, но сега е момента да потърсиш и читави инструменти и сервизно описание. Със сигурност ще ти трябват...
                  П.П. Ако си от София, веднага мога да сложа една до друга за сравнение моята почти 20 годишна Фронтера и 3 годишната Нива на един колега. Хем моята не е жалена много, а Нивата на колегата не е виждала кал и гора.
                  Неизвестен мъдрец

Коментар

Колега, решението и парите са си лично твои, но за тези пари по-добре вземи 15годишен джип, който ще караш и ще ти върши работа, отколкото 2-3 годишна Нива, която ще ремонтираш постоянно и ще проклинаш цялата рода на създателите и. Единствения плюс на Нива е, че след година експлоатация ще си толкова запознат с устройството на всички възли и агрегати, че по знания и умения ще си конкурентен на много автомеханици. На Нива не се чупи само това, което го няма.
                    На сърбела майката му е чесането.
                    Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
                      Колега, решението и парите са си лично твои, но за тези пари по-добре вземи 15годишен джип, който ще караш и ще ти върши работа, отколкото 2-3 годишна Нива, която ще ремонтираш постоянно и ще проклинаш цялата рода на създателите и. Единствения плюс на Нива е, че след година експлоатация ще си толкова запознат с устройството на всички възли и агрегати, че по знания и умения ще си конкурентен на много автомеханици. На Нива не се чупи само това, което го няма.
                      Напълно съм съгласен , но щом колегата е казал , че иска Нива - иска Нива ! Решил си е човека това е , всеки си има чукан вятър в главата !
                      ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
                      0878 23 58 34- Радо

Коментар

Като чета постингите до тука си мисля, че само аз съм карал читави Ниви... При правилна поддръжка - никога не са ме оставяли на пътя, а съм горски. Проходимостта на колата е уникална, в сравнение с повечето марки във фабрично състояние.
                        Конкретно на въпроса ти: Нива 5 врати е направена от купе с 3 врати, но срязано напреко зад предната врата. Сложена е вложка, която явно личи, но все едно, че съм я правил пиян в гаража. Ако си решил, че искаш Нива, препоръчвам ти оригинала с 3 врати.
                        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                          Като чета постингите до тука си мисля, че само аз съм карал читави Ниви... При правилна поддръжка - никога не са ме оставяли на пътя, а съм горски. Проходимостта на колата е уникална, в сравнение с повечето марки във фабрично състояние.
                          Конкретно на въпроса ти: Нива 5 врати е направена от купе с 3 врати, но срязано напреко зад предната врата. Сложена е вложка, която явно личи, но все едно, че съм я правил пиян в гаража. Ако си решил, че искаш Нива, препоръчвам ти оригинала с 3 врати.
                          Колегата е прав, ако не се налага да мъкнеш много багаж, взимай с 3(късата база, която е за предпочитане), ако ти трябва повече място 5...
                          За постовете нагоре, няма да коментирам, дали е джип или не, си решава всеки човек, след като я подкара и навърти няколко километра тогава сам ще си направи изводите, дали го устройва или не.......Така някой казал, че е хубава, пък някой каза, че не е...Са "бош лаф"
                          Само един път съм закъсвал(развали се чукчето) и то аз бях виновен, защото имаше симптоми, но не го смених...
                          За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                          Honda Dominator 650
                          088ЧЧ93979-->Борис
                          0878956Ч38-->Борис

Коментар

Изобщо няма спор кое е по-джип и дали Нивата е. За парите си (като нова) си е супер. Но 6К никога не бих дал за Нива на старо, особено при тоя избор сега. За сведение преди 2 дни се продаде една бивша служебна в не съвсем трагично състояние за 600 лв. ...
                            Неизвестен мъдрец

Коментар

аз скоро си взех лада нива 2006г с три врати беше карана като служебна без да сипват масло в диференциалите и раздатката и бяха съсипали предния диф тотално
                              като я взех пиньона прескачаше по зъбите на короната, вкарах я в сервиз и разглобихме всички задвижващи предавки смених почти всички лагери семеринги вилки сложих нов преден диф - 350лв. смених профилактично и предните полуоски и си поръчах заден кардан със шлицева двоика от тойота хилукс идеално балансиран и поти повечето шумове и вибрации изчезнаха предстои ми да проверим и състоянието на предния кардан и ще видя какво ще стане. Направо съм изумен от проходимоста на нивата като падна дебелия сняг просто си карах където си поискам а имаше към 50- 60см. снежна покривка в интерес на истината съм фен на ленд ровър - дефендър но нивата я взех на шега и засега върши добра работа. http://vbox7.com/play:80f6a0f8b8

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X