Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Самурай - Подмяна на виско-перка с електрическа

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Самурай - Подмяна на виско-перка с електрическа

След няколко месеца времето ще се стопли и пак ще започнат обичайните проблеми с виско-перките.За да не се притеснявате от прегряване на вашия Самурай, ето и един лесен за осъществяване проект с който може да решите вашите проблеми с охлаждането на двигателя.

Започваме с демонтаж на радиатора и монтиране на електрическата перка.Конкретен съвет за точен модел на ел.перката като на показания проект не мога да ви дам, но по моргите има богат избор.Харесайте си нещо подходящо по размер и консумация на електричество.

Тук е показано как се монтират "ушите" на пластмасовия корпус с които в последствие ще се захване към самия радиатор:

Ето и как ще изглежда в завършен вид:

На тази снимка се вижда как е демонтирана оригиналната перка и е стегната ремъчната шайба:

Ето и разтоянието между ел. перката и шайбата.Като избирате охлаждане, се съобразете с мястото с което разполагате.

Внимавайте откъде монтирате захранващия кабел на ел. перка, не е желателно да се опира на радиатора.Високата му температура може да повреди изолацията.Според мен,за по-сигурно най-добре е да го пуснете в шлаух и го притегнете със свински опашки:

Отляво на двигателя се монтира алуминиева пластина, на която се захваща електронния блок който ще управлява перката.Пластината е алуминиева, защото се използва като радиатор на електрониката в кутията.Както се досещате информацията се взема от температурния датчик който при определена температура сработва електрониката и тя чрез реле включва перката.Препоръчително е да имате и копче за принудително включване и изключване на перката.При повреда в електрониката да може да си я включите ръчно, или при преминаване на дълбока вода да я изключите:

Ето и как изглежда всичко в завършен вид:

БГ фирма която предлага ел.перки:
    http://www.adventurecar.com/bulcateg...E%20PAG.11.pdf

Ето и богат избор от термодатчици:
    http://www.prospeed.bg/cat/index.php...b000dd283bc35c

Успех колеги, и дано да ви е от помощ
    Последно редактирано от PACH - Иван Тодоров; 22-01-08, 01:07.
    DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

До: Самурай - Подмяна на виско-перка с електрическа

Браво станало е доста хубаво, но според мен най-добър вариянт е поставянето на перката пред радятора и запазване на съществуващата - демек двойна защита. А при самурая има и място за такава доработка. А такива перки има колкото искаш по моргите най-вече от немските коли.
    Лек ден и късмет
    Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.

Коментар

Браво и от мен! Много мераклийски действаш. Изпълнението е много добро, само според мен този вентилатор е пълен боклук! Много малко му е светлото сечение, т.е. голяма част от радиатора ще е засенчена за естествения поток и поради това ще се налага да работи перката и когато би могъл да се охлажда от струята при движение. Притесняваш се за изолацията на кабелите и топлината - та той целият вентилатор е пластмасов(доколкото виждам), малко да изметне и перката застъргва в ламелите на радиатора!

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
        Браво и от мен! Много мераклийски действаш. Изпълнението е много добро, само според мен този вентилатор е пълен боклук! Много малко му е светлото сечение, т.е. голяма част от радиатора ще е засенчена за естествения поток и поради това ще се налага да работи перката и когато би могъл да се охлажда от струята при движение. Притесняваш се за изолацията на кабелите и топлината - та той целият вентилатор е пластмасов(доколкото виждам), малко да изметне и перката застъргва в ламелите на радиатора!
        Колеги, проекта съм го свалил от чужд сайт, от мен е само превода и подреждането на снимките.Подготвил съм още няколко статии които сега превеждам.Следващия проект по който работя е подробно обяснение за монтиране на лифт от Калмини.
        DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Нищо, това не променя коментара.

Коментар

А,има ли информация,каде е монтиран термо датчика?Не вярвам,да се ползва този,дето показва температурата.
            Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Най-добре е датчика да се монтира на самия радиатор. Много от радиаторите си имат гнездо за това, но и да няма, може да се направи. По този начин вентилатора би се пуснал само ако се е отворил термостата, иначе няма смисъл. Друг вариант е датчика да се залепи към едно от страничните "резервоарчета" на радиатора, вместо да се прави гнездо. Най-добре на входното. Правила съм го на бус. Работеше. Имайте в предвид че консумацията, особено при развъртането е голяма. Може да се направи управление, което следи консумацията, и при сериозно натоварване да изключва. При сериозно каране рано или късно ще се забрави вентилатора включен, и съответно ще изгори или той, или бушона (бушон, най-добре отделен, е абсолютно задължителен). За датчик, освен всичко друго, може да се ползва и елементарен диод за жълти стотинки. Въпрос на електроника.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

И аз знам,че е най-добре датчика да е на радиатора.Но да конкретизирам въпроса за моя случаи:радиатора на Грозньо е с хоризонтално разположени,горе и долу,предполагам ще трябва да се мисли за слагане на датчик на долното казанче?
                Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Най-подходящата перка за самурая е от БЕРЛИНГО. Пригодена е за преден монтаж (пред радиатора) и е много плоска, но с диаметър точно колкото е питата на самурая. А аз лично предпочитам РЪЧНО включване на перката, и по-точно ръчно изключване, особено при влизане във вода.
                  Suzuki SJ 410 Samurai, 0888 199 658 - МСС - Варна и близката околия.
                  http://www.cardomain.com/ride/2562837

Коментар

Първоначално публикуван от taran Преглед на мнение
                    И аз знам,че е най-добре датчика да е на радиатора.Но да конкретизирам въпроса за моя случаи:радиатора на Грозньо е с хоризонтално разположени,горе и долу,предполагам ще трябва да се мисли за слагане на датчик на долното казанче?
                    Слага се на входното казанче - това, в което влиза антифриза от двигателя. Идеята е че така най-добре се отразява температурата на двигателя. Трябва да разбереш в кое казанче влиза антифриза, и от кое излиза.

Предполагам че влиза в горното и излиза от долното, но дали съм прав - не знам.

Първоначално публикуван от Kaskadiora Преглед на мнение
                    А аз лично предпочитам РЪЧНО включване на перката, и по-точно ръчно изключване, особено при влизане във вода.
                    Едното не изключва другото. Не е ли по-добре все пак да има и защита от претоварване. Все едно бушон, но самовъзстановяващ се, да речем след 20 секунди.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

На маздата 929 перката ми рабоетеше постоянно. Като тръгна на някъде пускам бутона и спирам - чак когато пристигна. Така я караме повече от 10 години и не е изгоряла нито перката нито са и правени някви ремонти. А за градски условия тя незагрява и нея и пускам. Следователно ако перката си е качествена няма как да изгори от работа...
                      А отнсоно датчика най-добре е той да е на блока и то долу ниско защото водата долу е най-студена. При неотворил термостат перката тръгва и охлажда, докато ако е на радятора и термостата "заспи" перката няма да тръгне. Значение има, защото дори термостата да не е отворил или леко да е отворил притока на въздоха към двигатела е по-голям и вътрешната вода в блока прави обмен дори и малък с течността във радятора, а тя се охлажда.
                      А односно това да си я включиш и изключиш когато искаш най-лесно е да и се върже едно копченце и дори да работи или не - да можеш да я командваш. Лично аз на хондата съм и направил точно такъв тип командване с едно реле и едно светещо копче да него забравя приятела. Просто релето съединява двата кабела на датчика.
                      Лек ден
                      Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.

Коментар

Не казвам че ще изгори от работа. Ако цопнеш в голяма вода, и перката я захване, тогава се товари. Ако пък вземеш и да закъсаш вътре, вече става кофти. Тогава трябва да се изключи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X