Audi Q5



В тази статия ще представим предимствата и минусите на АЛуди Кютек, демек Audi Q5.
Audi Q5 е компактен, луксозен кросоувър, не е джип, а полуджип. Става за зимно шофиране, кал, лек офроуд за излетчета, но не и за сериозен офроуд.
Малко по-проходима лимузина, това по-добре описва Q5.



Произвежда се от 2009-та до 2016-та, цели 8 годинки, звънг Българя за тези годинки, биха го определили като стар автомобил, но за нас.... си е НОВ, както и повечето коли след 2000-та година . Забавен факт, но истина.
Доста хора си мислят, че Q5 е малкия брат на Q7, ама не е. Платформата се произвежда върху базата на A4 и може да се каже, че е по-голямата А4, но няма общо с Q7.
Компактна и удобна, точно като за нашите офроуд градски пътища, за които си плащаме прескъпо паветата, ааа кратерите..... опс, извинете винетките.

Автомобила е снабден със много добра система за сигурност, която пресмята къде е центъра на тежеста, като става по-чуствителна и ограничава движението ви, ако шофирате опасно.
Да не повярва човек, колата е по-лека и от Mercedes 124, тоест 1,5 т. приблизително, и може да тегли товар дп 2.т, като притежава и специална система за теглене на ремарке.
Окачването е същото като на A4, 4 носача, два горни и два долни.
Носачите са малко скъпи, но пък ползват шарнири на А4, които пък са евтини.
Като цяло е здраво и надеждно и издръжливо, малко твърдичко, без възглавници, но все пак не забравяйте, това не е джип, а кросоувър, демек половин джип . Иска нежност, тежко шофиране за комфорт.


Преди фейсливта Q5 излиза с 4 мотора, 2 бензинови и 2 дизелови.


Бенз:


2,0 TFSI - Познато ни е защото го слагат и на голфовете и на повечето аудита, податлив на як ремап. Добре върви и е икономичен. Тук освен верига се сменя и в комплект бутала, биели и сегменти за да не арчи масло и не случайно НЕ ГО препоръчваме, защото си е проблемен мотор и е със скъп ремонт...
3,2 FSI - Няма турбинка, със шест цилиндъра, 270 к.с., доста върви и може да се извади и още . Обаче, смяна на верига е 3 000 лв., кеото ви е препоръчително.
Може да се сложи газова уредба от ония скъпичките с течната работа, но знаете там какви са цените и колко още златце от джоба ще иска за тази иначе хубава екстра, тук въпроса е дали смятате да я карате повече от 3-4 години за да си ги избие тези средства, пък и колко ще я карате като цяло.
Иначе тънкия въриант с газов инжекцион е абсолютно никакъв, т.е. ''Сори Майкъл''


Нафтени печки:


2,0 TDI / Турбо шницел - Може би най-разпространения и най-търсения, със старт от 170 к.с., на фейс лифта 140 к.с. Не знам защо по-малко, ама.... тъй са решили босите.
Двигателя преди фейса демек със 170-то коня, е много здрав и надежден, икономичен. Може би той е и единствения мотор, при който можем да сменяме ремъци и ролки. Определено по-евтин е със този мотор G5 и ви го препоръчваме.


3,0 DI V6 - Също познат на всички и ползван в много модели на марката и VW също. Започваме от 240 к.с., фейслифтовия е 272 коня, може да се ремапне и става мама, тате, леля, пушилка Узаде.


Та, ако искате икономично 2,0, но ако искате живот на скорост 3,0 240-ката. От бензиновите 2,0 TFSI е по-икономичен, но определено трябва да намерите и изследвате до кожата на костите мотора, да се уверите, че взимате здрав, а не изтормозен мотор, който да ви докара още един багажник с пари за ремонти и главоболия.


Стандартно разбира се гледайте си дюзичките и турбините, както си му е реда за всеки дизел, не само при Audi.




Интериорно погледнато е много добре направено със смесено кожен салон и алкантра, навигация със камерка, можете да си сложите сим карта за телефон, карта с памети, автоматична ръчна, къп холдъри с възможност за затопляне или охлаждане на чашата.
Изобщо, супер много екстри и лукс, дори бихме казали на нивото на Q7 и S Line.
Багажника за големия брат на А4 е доста просторен, електрическо отваряне, мрежички, още разни джопчета, седалките падат, много лесно, под долния ''капак'' има още малки товарни отделения.

В общи линии бихме ви препоръчали преди да се насочите към този автомобил втора употреба, да си помислите добре. Автомобила е готин, управлява се добре, луксозен кросоувър.


Има Шест степенна механична и типтроник автоматик, 7 S-tronic и осемстепенна типтроник.
Разбира се, всички освен ръчката са чупливи....И да не ви казвам, леле мале колко струва после.


Автомбила върви много добре и е страхотна возията...
Преди да си купувате, през сервиз задължително. Аудито е финно и иска внимание, както казахме по-горе нежен автомобил.
Въпреки всичко е 50 на 50, все пак трябва да си знаете, че трябва да можете да си я позволите, не само в поддръжка, но и за евентуалните проблеми, които не са малко.
Оставам със смесени чувства за този автомобил.
Моето лично мнение за себе си, въпреки страхотната возия, визията, екстрите, че не бих си я взел заради страничните ефекти...., ако разбира те.



Статията е съставена от Газ Сервиз админ. Снимките са от ТУК <==