В този материал ще се опитам да направя едно обективно сравнение на новата серия ръчни GPS приемници на Гармин носеща името Орегон ( 600,650 ) със старите серии ( 200,300,400 и 450,550 ). За удобство по-надолу новите уреди ще бъдат наричани 6хх,а старите съответно х00 и х50.

Голямото предимство на новата серия 6хх е в по-голямата вътрешна антена (всички серии Орегон нямат вход за външна антена ). Това обстоятелство в съчетание с новия чипсет работещ с двойно повече спътници ( 24 за 6хх срещу 12 за х00 и х50 ) и поддръжката на руската навигационна система ГЛОНАСС,води до по-добро поведение на GPS-а в планински каньони и в ситуации,когато видимите спътници на GPS системата са малко и/или разположени в лоша конфигурация ( в линия ).


Трите снимки отдолу показват големината на антените на сериите Монтана,Орегон 6хх и Орегон х00,х50.
Добре се вижда,че антената на 6хх е почти толкова голяма,колкото и на Монтана,а старите Орегони са със значително по-малка антена. Оградените в червено компоненти са антените на съответните уреди:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Montana_Circuit_Board.jpg
Прегледи:3
Размер:53.5 КБ
ID:6506948 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Oregon 6xx Internal 04 HD v2.jpg
Прегледи:2
Размер:92.6 КБ
ID:6506949

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Oregon400t_004.jpg
Прегледи:3
Размер:220.9 КБ
ID:6506950

Дисплея на новите Орегони е най-добрия,който Гармин са вграждали досега в свои уреди. Вижда се отлично на слънчева светлина дори и без подсветка. Тъча е капацитивен и това прави работата с него лесна и приятна.
Разбира се не всичко е розово. Капацитивния тъчскрийн не работи,когато е залят изцяло с вода ( Старите Орегони са с резистивен тъчскрийн и с него може да се работи дори под вода. Тук ограниченията идват само от стандарта на водонепроницаемост - до 1 метър и 30 минути ).
При дъжд и сняг,обаче е достатъчно 6хх Орегона да бъде изтрит в дреха или дори просто изтръскан от водата и въпреки останалите капки вече може да се работи с тъчскрийна.
Орегоните от 6-та серия имат и 2 програмируеми бутона ( при уредите от старите серии има само един бутон и той не се програмира ). Това много улеснява работата с уреда,когато работата с тъчскрийна е затруднена.
Следващия проблем е при работа с ръкавици. Старите Орегони тук нямат проблем.Резистивния тъч може да се натисне със всякакъв предмет и работи,но капацитивния има нужда от работа с пръсти. Работата с ръкавици е възможна,но резултатите не са гарантирани с всички видове.
Има специални ръкавици за работа с капацитивни екрани и с тях няма проблеми,но те са много ненадеждни за използване в планински условия. Друго яче казано при снежна виелица с такива ръкавици нещата може да завършат много зле.
Все пак макар и затруднено се работи и с добри планинарски ръкавици. Може да се използва и капацитивна писалка. Такива се продават в техно хипермаркетите.

Няколко думи и за хардуера вътре. Орегон 600 работи на 533 мегахерца ( ARM 11 процесор ). Чипсета е Cartesio+ (STA 2065N).Операционната система не е езвестна (може да е Андроид). Старите Орегони са с Уиндоус СЕ. Тези промени са направили 6-та серия много по-бърза при зареждане и опресняване на картите,а със софтуера е удоволствие да се работи. Това не може да се каже за старите Орегони.
Камерата на орегон 650 е "пораснала" на 8 мегапиксела ( 3.2 мегапиксела при 550 ),качеството на снимките е по-добро и вече има светодиодна светкавица. Светодиода се използва и като фенерче.

Уредите от 6хх и х50 сериите работят с ANT+ датчици,между които и новият температурен датчик на Гармин Темпе .

Линк към страницата в уикипедия на сериите Орегон,Монтана и др. :

http://garminoregon6xx.wikispaces.com/home

Ревю на 6хх :

http://gpstracklog.com/2013/05/garmi...50-review.html