Тъй като наближаващият 3-ти старт на веригата 4х4 екстрийм, отново ще стане катализатор на ярки прояви на слабохарактерност, лицемерие и откровени лъжи (справка - фактите по предходни стартове) по линията "организатори-състезатели", реших (10-на дни преди старта) да публикувам няколко въпроса, които задавам на организаторите от известно време, и на които те упорито не отговарят до момента.

Въпросите:

1. Какъв е максимално допустимият размер на гуми за клас Ентусиаст?
2. Кои са "забранените" за ползване гуми в клас Ентусиаст?
3. Ще бъдат ли измервани изобщо преди старта гумите на машините в клас Ентусиаст?
4. Ако да, с какво? С разтегателния аршин 82" (в който се побраха гуми 84") от Лазарово, изобретен от доайена на аршините?
5. Ще бъдат ли допускани за участие, състезатели, които не отговарят на условията?
6. След като за пореден път организаторите на различни стартове от веригата подготвят екстреми заедно, и отново сами ще оценяват себе си, кога ще отпадне коефициентът?

Убеден съм, че отговори няма да има, за сметка на "довършени опити" за заобикаляне на собствените "правила". А колкото и примамливи да са подобни "завои", приносът им за развитието е нищожен.

---
Отговор от 15:00 ч, 23.09.2013:

Първоначално публикуван от Стоян Францов Преглед на мнение
Отговорът конкретно за теб е: Ела на Зверино и ще разбереш!
---

Организаторите пропускат нещо важно: смисълът на въпросите е да получат отговори преди Зверино.

Защо?

От уважение към състезатели, кандидати, публика и към тях самите.

А липсата на отговори на толкова конкретни въпроси и особено на един - Ще бъдат ли допускани за участие състезатели, които не отговарят на условията, както това се случи на други стартове, в разрез със заявеното от тях, не е никак "ентусиазиращо".

Отсъствието на ясна позиция, подкрепена с дела, е като приказката за кучето и дремещия керван.

---

Припомняне на обещания:

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
Оги, точно заради този компромис на Зверино ще има нов аршин, който няма да може да се завира между бутонките на гумите и няма да поддава при напън. Ще има и точно описание, как се мери гума. Вината е изцяло моя, защото не предвидих, че толкова елементарно действие може да се прави по толкова различни начини. Вини повече няма да е съдия на старт-финал, защото очевидно няма необходимата твърдост да върне състезател от старта. Трябваше да подадеш контестация- това е правилният начин.
Първоначално публикуван от Стоян Францов Преглед на мнение
Размерът им беше идентичен с размера на бутонките на гърците и мина по същия начин през аршина. По тази причина и тях ги пуснахме. Обаче сега за Зверино предварително ще направим метален аршин, който ще снимам с метър и ще го качим тук, както и снимки/клип как точно се мерят гумите и всеки предварително ще трябва да си направи сметка. 35-ците на УАЗ-а ми са почти и те в аршина, сигурно и те биха минали с лека клизма, но през металния няма да могат да минат.
Та? Къде го аршинът и къде го съдията, с необходимата твърдост, след като такава липсва на организаторите?

---

Сагата продължава с поредното "обмислено решение" на организаторите:

Първоначално публикуван от Стоян Францов Преглед на мнение
Зари приготви и аршина, може да видите точния му размер и да си проверите гумите по него, решихме да дадем 1% в плюс за да не се хващаме за милиметъра.
Какво отговори Витан:

Първо: Математиката ви куца (справка 3-ти клас). "Отклонението" е повече от 1%.

Второ: Щом не мислите, че размерът има значение, защо в правилника, който лично си качил в предния си пост №216, е записано следното:

Автомобилите трябва да са с гуми с максимален диаметър 82см. измерен по хоризонталния диаметър.
Предполага се, че правилникът е "законът" на тая верига. В него не са предвидени отклонения от максималния диаметър 82 см. И е абсурдно да прикривате ваши предни глупави решения (като това ограничение) с отклонения в аршина.

След като се биете в гърдите какви мъже сте, покажете и на дела, като не допускате да стартират кандидат-състезатели, които не отговарят на условията, които сами сте заложили.