В часовете на трансфери по линията Амалфи-Болоня-Монтекопиоло препрочетох тази забавна и рационална книга за стотиците "продукти"/"науки", които са ми органично противни - енергийни гривни, нутриционизъм, детоксикация, хомеопатия, мозъчни гимнастики, чиито "благотворни" ефекти, базирани на неоправдани екстраполации на лабораторни данни, данни от наблюдения или изследвания, които не съществуват, но пък често се приемат безкритично от милиарди хора по белия свят.

Посланието? Критично четене на всички празнословни, маскирани като наука, "практични открития", които разчитат на обществената представа за науката като безсмислено, маловажно многознайство.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:5.jpg
Прегледи:1
Размер:32.2 КБ
ID:6506973

Автор: Бен Голдейкър
ISBN: 954321892


Кратки откъси от четивото:

Какво й е лошото на подобна врътка? Искам да сме наясно с едно – аз не съм тръгнал на потребителски кръстоносен поход. Както и националната лотария, козметичната индустрия разчита на хорските блянове, а хората са свободни да прахосват парите си. Склонен съм да разглеждам модната козметика, редом с другите форми на шарлатания, като специален, самоналожен доброволен данък за хората, които не са наясно с науката. Освен това пръв бих се съгласил, че хората купуват скъпа козметика не само от вяра в ефикасността й, тъй като нещата са "малко по-сложни" – това са луксозни стоки, признаци на статус, които се купуват по най-различни интересни причини.

Но всичко това не е и съвсем неутрално от морална гледна точка. Първо, производителите на тези продукти продават индулгенции на пушачите и затлъстелите; те продават идеята, че можеш да се сдобиеш със здраво тяло чрез употребата на скъпи илачи, вместо с простичка старомодна гимнастика и ядене на зеленчуци. Това е неизменен рефрен в света на наукоподобието.

Но най-вече тези реклами продават един съмнителен светоглед. Те продават идеята, че в науката не става въпрос на фини взаимоотношения между данни и теория. Вместо това те внушават, с цялата мощ на международните си рекламни бюджети, на своите "Микроклетъчни комплекси", своя "Нутрилеум Хикс Игрек", своя "Тансьор Пептидик Вежетал" и другите подобни, че в науката става въпрос за непроницаеми безсмислици, включващи уравнения, молекули, наукоподобни диаграми и безпочвени нравоучения на авторитетни фигури в бели престилки, както и че тези научнозвучащи неща могат също толкова добре да бъдат измислени, съчинени, изфабрикувани с лека ръка, за да носят пари. Впрягайки цялата си мощ, те продават идеята, че науката е неразбираема, и продават тази идея главно на привлекателни млади жени, които имат разочароващо ограничено присъствие в научната сфера.

Всъщност те продават светогледа на "Говорещата тийнейджърка Барби" на "Мател", снабдена с чип, за да може да казва със сладко гласче неща от рода на: "Урокът по математика е труден!", "Обичам да пазарувам!" и "Ще имаме ли някога достатъчно дрехи?", когато й натиснеш копченцата. През декември 1992 г. феминистката група за директни действия "Организация за освобождение на Барби" размени гласовите чипове на стотици "Говорещи тийнейджърки Барби" и кукли "Редник Джо" в американските магазини. На Коледа Барби обявяваше със звучен решителен глас: "Мъртъвците не разправят лъжи", а момченцата откриха под елхата войници, които им съобщаваха: "Урокът по математика е труден!" и предлагаха: "Да обиколим ли магазините?"

Работата на "Организацията за освобождение на Барби" още не е приключила.
----

Накрая идва един модерен електронен компонент на повърхността, запоен в центъра на устройството, изложен на видно място под прозрачно пластмасово покритие. Изглежда впечатляващо, но каквото и да представлява, той не е свързан с абсолютно нищо. Внимателната проверка с лупа и експериментите с мултицет и осцилоскоп разкриха, че този компонент на „електронната схема“ е резистор с нулево съпротивление. Този резистор няма съпротивление – парченце жица в кутийка. Звучи като нещо излишно, но в действителност е много полезен за свързването на съседни пътечки на електронната платка. (Чувствам се длъжен да се извиня, че знам това).

Подобен компонент не е евтин. Трябва да признаем, че това е изключително висококачествен резистор за повърхностен монтаж, произведен с много малък толеранс, добре калибриран и доставян в малки количества. Купува се на ролки хартиена лента по 18 см, като всяка ролка съдържа около 5000 резистора, и може да ви се наложи да платите цели 0,005 лири за такъв резистор. Извинете, това беше сарказъм. Резисторите с нулево съпротивление са изключително евтини. Ето това е медальонът „Кю Линк“. Никакъв микрочип. Една намотка, която не е свързана с нищо. И един резистор с нулево съпротивление, който струва половин пени и също не е свързан с нищо
.