Първоначално публикуван от Eurodesign Energy
Покрай цялото говорене за високите цени на тока, как за всичко били виновни ВЕИ-тата, думата фотоволтаик стана мръсна дума.
Знайни и незнайни „политици” и такива, които се натискат (на само с рамене, а и с други части на тялото) да станат политици, почнаха да разбират и от енергетика…
И изведнъж – всички ВЕИ-та са перачници, всички които се занимават с ВЕИ-та са мафиоти…
Миньорите и „синдикатите” реват – спрете ВЕИ-тата, да имат работа миньорите…
Няма как да спреш светът да се развива.

Подобни „ревове” са се чували когато:

- пускат в употреба електрическата лампа. Тогава производители на свещи и работници, които палят и обслужват уличните лампи се вдигат на стачка против електричеството и електрификацията. След наколко големи пожара, предизвикани от газените фенери всичко си идва на мястото.
Да не говоря, че имало изказвания, от които сега се учат и нашите политици – „да се монтират задулжително капаци на прозорците, за да се спре нелоялната конкуренция на Слънцето, за да могат да се продават лоените и восъчни свещи”… (за справка изказването на деПУТАТИ – спрете големите вериги магазини да работят в събота и неделя, за да може леля Цецка от кварталния магазин, да си продава захарните петлета…)

- автомобилите - хората са се плашили, файтонджиите стачкували. Резултата …

- нямото кино. Когато пускат първите озвучени филми, започва стачка на пиянистите, които са свирели в залите. „Спрете звука, за да имаме работа ние”…

Е как да стане? Как са спреш „техническия прогрес”
В цяла европа има подпомагане на отделния човечец да си монтира 1,2,5 kW на покрива, ние тук:
- „Ай ша им … майката на мафиотите, да се мъчат там за 20 панела 2 години...”
- „Каква „енергийна ефективност бе”? „Отивам и си купувам една „духалка” за 30лв”

Отворете GOOGLE – то и погледнете Германските села – на всяка трета къща има фотоволтаик. Ей, много мафиоти брей…

Е как ТАМ се случва, а ТУК не става? Как ТАМ има недостиг от квалифицирани спациалисти, а ТУК сме „мафиотите” които се занимават с ВЕИ?
Защо ТУК по селата, а и в градовете без ТЕЦ, всяка къща пуши, зимата не може да се диша, ама нали има работа за миньорите, добив на дърва (за който не знае - и него го водят като ВЕИ, и него го вкл. в МИКСА).

Нямам нищо против миньорите. Те в случая са използвани за „задкулисни интереси”.
Пак казвам – уважавам хората, които с пот си изкарват прехрената. Баща ми работи също 2 години под земята.

„Миньор е моят татко
миньор ще съм и аз
Ах, само да порастна
пък вижте ме тогаз
Ще къртя като татко
коравата скала
И въглища ще пращам
в градчета и села…”

Двама от монтажниците в нашата фирма също са бивши миньори. Но не работят вече под земята, монтират слънчеви електроцентрали (до кога ли…).

Най-голямата грешка при ВЕИ-тата е, че взехме за пример „испанския модел и се построиха стотици декари обработваема земя и всичко това се случи за една година…
Това, че говорихме и желаехме „германския модел” – да има само малки покривни инсталаци. Всяко „къще” с панел…
ДА, ДА,АМА НЕ…
От малките покривни фотоволтаични инсталации няма големи рушвети…

Няма да забравя какво изпитах, когато за пръв път в началото на 90-те години видях часовник и калкулатор, които се захранват със слънчеви батерии.
Няма да забравя какво изпитах, когато за първи път захраних електрически консуматор с електроенергия, произведена от Слънчевата светлина.
Вярвам, че след 20години нашите внуци (дали ще са в БГ) да консумират електричество, произведено в голямата си част от ВЕИ
Прикачени файлове