Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Киро Киров: Държавата не ни защити

Свий
X
Свий
  •  

  • Киро Киров: Държавата не ни защити

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:9058898073.jpg
Прегледи:1
Размер:16.5 КБ
ID:6517430Едно от знаковите дела у нас – това срещу групата за отвличания „Наглите“, приключи с осъдителни присъди само за половината от членовете на групата. Прокуратурата обясни, че е доволна от присъдите, но ще протестира оправдателните присъди на останалата половина от подсъдимите. Въпреки успеха на обвинението на първа инстанция, днес обаче някои от жертвите на групата за отвличания отказват да търсят правата си именно заради тромавата съдебна система. Пред OFFNews.bg бизнесменът Киро Киров, една от емблематичните жертвите на „Наглите“, който плати за свободата си 517 хил. евро, сподели, че е обезкуражен за това, че може да си върне парите чрез съда.
    -Г-н Киров, удовлетворен ли сте от днешната присъда срещу похитителите ви?

    -Аз не разглеждам нещата по този начин. Вътрешното убеждение на съда е, че те са виновни и съответно им присъжда съответните присъди. Мен ме удовлетворява първата част – убеждението на съда, че това са виновните лица. Реално присъдата е максималното, което може да бъде дадено от съда заради това, че похитителите са се отнесли жестоко към хората. Тоест съдът е увеличил с 1/2 наказанието. Но аз не бих искал да коментирам големината на наказанието – щом тя е максимална, значи съдът е убеден, че те са виновни, а виновните си носят наказанието.
    -Тази присъда връща ли доверието към съда и какви са очакванията ви за изхода на делото при последна инстанция?
    -До изхода на делото има още две инстанции, защото може присъдите да претърпят промени. Моето доверие или недоверие към съдебната система не искам да коментирам, но като се има пред вид, че в обществото битува мнението, че съдът не си върши работата, мисля че това ще върне доверието до известна степен. „Връщане“ на доверието е силна дума, но тази присъда би повлияла благоприятно върху мнението на хората за съда.
    -Питам ви за доверието, защото не бяхте в съдебната зала, за да чуете присъдите…
    -Когато давах показания в едно от първите заседания по делото, аз помолих съда повече да не ме викат. В залата няма да покажа злорадство или недоволство… Няма за какво да присъствам там.
    -Съдът ви присъди исканото от вас обезщетение. Ще водите ли паралелно дело, за да си върнете парите от откупа, който сте платил за свободата си?
    -По отношение на самия откуп държавата не предяви иск. По този начин трябва самите пострадали или по-скоро тези, които са платили откупа, да предявят иск. За да се предявят такива искове обаче, трябва да има виновни – не може да се предяви иск за откупите, докато няма осъдителни присъди. Това означава делото да приключи на последна инстанция и тогава да бъдат внесени подобни искове. От друга страна, никъде никой не отговори какво е станало с тези пари, нито пък е доказано, че някой от подсъдимите има пари, хотели, яхти – изобщо някакво имущество, за да се предяви такъв иск. Моето лично мнение е, че тези пари, платени за откупа, никога не могат да бъдат възстановени и това е едно напразно губене на време. Не се интересувам от размера на присъдите, няма да се интересувам и от възможностите за връщането на откупа. Това би отнело време и би ме натоварило, а не бих искал да се товаря с допълнителни неща.
    -Това няма ли да даде лош пример за останалите от пострадалите и те да се откажат от претенции?
    -Аз не съм длъжен да се съобразявам с мнението и поведението и на другите хора, пък макар в случая това да са мои колеги по нещастие. За мен обаче е абсолютно задължително парите, които е дал Ангел Бончев на организацията „Утре за всеки“, да му бъдат върнати. За мен тук държавата отново трябва да се намеси. Цяла България видя, че той насилствено и пред камерите даде тези пари – това, ако не е наглост…

    Останалата част от интервюто можете да прочетете ТУК.
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    • OFFTube.bg (video.offnews.bg)
      от Владимир Йончев
      Колеги,
      След дълги перипетии успяхме да активираме отново нашия видеоресурс, който вече е на адрес OFFTube.bg, откъдето препраща на video.offnews.bg.

      Изоставихме стария ресурс, защото софтуерът му вече не се поддържа. Клиповете, качени в него, си стоят и линковете към тях работят, но нови клипове не могат да се качват.

      Новият сайт OFFTube.bg е отворен за всички потребители, но за да се запазим от качването на...
      09-04-14, 18:30
    • OFFNews вече има мобилно приложение
      от Владимир Йончев
      OFFNews.bg вече има мобилно приложение за операционна система Android.
      Мобилното приложение „ OFFNews Mobile “ ще Ви предостави възможността за по- бързи и лесен достъп до новините публикувани на сайта ни.
      Също така с негова помощ ще можете лесно да споделяте всяка новина в социалните мрежи (Facebook, Twitter и др.), както и да следите коментарите към всяка статия.
      Новото ни приложение можете да намерите в Google play store. Ето и директен линк към него – ТУК....
      30-07-13, 16:08
    • Сигнали за злоупотреби в изборния ден
      от Владимир Йончев
      Колеги, сигурен съм, че всички ние, независимо от политическите си пристрастия, искаме изборите да се проведат честно.
      Затова се обръщам с молба да следите за всякакви злоупотреби и да подавате сигнали в тази тема.
      Особено ценни ще са те, ако са придружени със снимка.
      Удобна платформа за споделяне на сигнали, заснети с мобилен телефон е "За честни избори" - видели сте зеления бутон в хедъра на OFFNews. Този сайт следим непрекъснато. Е...
      11-05-13, 22:50
    • OFFNews.bg взе наградата на Асоциацията на европейските журналисти
      от Владимир Йончев
      OFFNews.bg получи наградата на Асоциацията на европейските журналисти – България. В годишната класация на АЕЖ сайтът ни е отличен в раздел “Извън коловоза”. “За удивително кратко време този сайт, стартирал като притурка на интернет форум, се превърна в сериозна медия. Благодарение на ...
      15-03-13, 16:55
    • Историята на Семра. Приказка за мъката и надеждата
      от Владимир Йончев
      ...
      08-02-13, 22:36
    • МОЛ Стамболийски пак гори!!!
      от Владимир Йончев
      Молът на "Стамболийски" пак се запали.
      Много силен пушек. Излизат тълпи хора. Има линейки.
      Това казаха хора, които са наблизо. Репортер и фотограф още пътуват.
      Тук ще ъпдейтваме: http://offnews.bg/index.php/128599/gori-mall-sofia
      29-11-12, 18:54
    Зареждам...
    X