Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво бе направено по дигите на р. Искър след намесата на Форума

Свий
X
Свий
  •  

  • Какво бе направено по дигите на р. Искър след намесата на Форума

    След многобройните срещи с различни комисии и представители на местната администрация, през януари и февруари, започнаха усилени аварийно-възстановителни работи по речните корита, диги и други хидротехнически съоръжения.
    Направих няколко снимки на критични /според мен/ участъци по речните корита и ги предоставих на отговорните институции. Приятната изненада за мен бе, че светкавично на тези места бяха изпратени машини да разчистват наносите и подприщванията

    Ето снимки на р.Искър под железопътния мост, близо до Околовръстен път







    А това е снимка на същия участък, но след почистването



    Снимка на друг участък /мост над р.Искър -Околовръстен път/ с подобен проблем



    Същия мост след известно време



    Коритото, обрасло с гъста растителност



    след



    Ето ги машините в действие







    ТОВА тук е участъкът от дясната дига на р. Искър,където с Марто направихме клипчето и от която се страхувахме най-много. Имаше реална опасност при провеждане на висока вълна да прелее точно тук







    Целия участък беше задигнат с 40-50-60 см. Беше удоволетворена и молбата ни да бъдат запушени всички подстъпи към дигата, защото често се използваше за път на лекотоварни и не чак толкова лекотоварни автомобили.

    Това са жаби-клапи монтирани при заустването на множество отводнителни канали в речните корита. Те също са станали жертва на злоумишлени действия и кражби.
    Всички бяха възстановени при аварийна обстановка с дървени такива, които пак вършат работа






    Общо взето се свърши доста работа по укрепване на дигите с цел недопускане на нови бедствия /това обаче не значи, че няма какво повече да се желае, но пак е някакво задвижване на "колелото"/. Отделно хвърлихме около 4500 чували в един участък, където бе невъзможно да влезе верижна машина. Всъщност това го пише и по-назад в темата. Тогава наред с доброволци и хора от общината и НС, взеха участие и хора от нашия форум.

    Във всички кметства, застрашени от вредните действия на водите има депониран пясък. Голяма част от него е напълнен в чували, които по всяко време могат да се ползват по предназначение.
    Чувалите, които пълнихме заедно с вас /съфорумците/ все още стоят пред дома ми на съхранение.
    Имаше една неприятна случка с няколко изчезнали чувала, но благодарение на бързата реакция на кметството и полицията, крадците бяха заловени, а чувалите върнати на мястото си от същите, че даже и прилежно подредени и завити

    Общо взето е това. Жителите се поуспокоиха като видяха, че работа се върши. Някои смятат, че усилията и напрежението са били излишни, но това са разсъждения на хора живеещи по високите места !!! Дето се вика "парен каша духа"!

    Сега се надяваме да няма интензивни валежи и ритъма ни на живот да бъде нормален!
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    Зареждам...
    X