Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Берлин и Париж искат нов Европейски Съюз

Свий
X
Свий
 •  

 • Берлин и Париж искат нов договор за ЕС

  Снимка: БГНЕСГермания и Франция поискаха нов договор за всичките страни от ЕС или поне за 17-те от еврозоната.

  Това заяви Никола Саркози сред срещата си с Ангела Меркел.

  Германският канцлер се срещна днес с френския президент, за да бъде изработен съвместен проект за спасяване на еврозоната в навечерието на срещата на върха на ЕС в края на седмицата.

  "Искаме да гарантираме, че дисбалансите, които предизвикаха сегашната ситуация в еврозоната, няма да се повторят", посочи френският държавен глава.

  "Поради това искаме нов договор, за да демонстрираме на народите в Европа, на членовете на ЕС и на членовете на еврозоната, че нещата не може да продължават по сегашния начин."

  По думите му новите предложения включват променен Лисабонски договор, идеален за всичките страни от ЕС. Но двете страни са готови да съставят договор само за 17-те държави с единна европейска валута, отворен за присъединяване и от други.

  Саркози спомена част от ключовите компоненти на предлагания нов договор, който включва автоматични санкции, в случай на нарушаване на правилото за бюджетен дефицит до 3% от БВП, както и въвеждането на така нареченото "златно правило", чрез което бюджетните ограничения да се запишат в конституциите.

  Той отбеляза, че двете страни се надяват до март да се постигне съгласие между 17-те страни от еврозоната за нов договор. Френско-германското споразумение е готово и ще бъде представено в подробности в писмо до президента на ЕС Херман ван Ромпой в сряда, преди откриването на кризисната среща на върха на ЕС в Брюксел. Франция и Германия искат да има срещи на върха на еврозоната всеки месец, докато трае кризата, допълни Саркози.

  Освен това двете страни се обявяват за постоянен спасителен фонд още през 2012 година, вместо през 2013 година, като решението за това да се взима с мнозинство от 85 процента, вместо с единодушие, посочи той.

  Ангела Меркел изтъкна от своя страна, че Съдът на ЕС трябва да може да проверява дали се спазват правилата, но няма да може да отменя националните бюджети. Тя добави, че що се отнася до Европейската централна банка, няма промяна в позициите, а също и по въпроса за общите еврооблигации. Германия е противник на намесата на централната банка чрез изкупуване на облигации.

  Френско-германската инициатива бе обещана от няколко седмици и има за цел да бъдат преразгледани европейските договори, за да се засили бюджетната дисциплина в 17-членната еврозона и да се въведат мерки за "солидарност" за подпомагане на изпаднали в затруднения страни.
   Коментарите са забранени.

  Канали

  Свий

  Latest Articles

  Свий

  Зареждам...
  X