Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Киномания" ще представи 50 нови ленти на българската публика

Свий
X
Свий
  •  

  • "Киномания" ще представи 50 ленти на българската публика

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:FB01.jpg
Прегледи:1
Размер:74.0 КБ
ID:6514629От 11 до 20 ноември за 25-и път в София ще се проведе филмовият фестивал "Киномания". Предвидени са 50 заглавия, сред които "Полунощ в Париж" на Уди Алън, "Кожата, в която живея" на Педро Алмадовар, "Опасен метод: Фройд и Юнг" на Дейвид Кроненбърг и "Погребан" на Родриго Кортес. Прожекциите ще бъдат в зала 1 на НДК, кино "Люмиер" и Домът на киното в София, каткто и в Пловдив и Варна.

    "Презареждане" е мотото на тазгодишния фестивал и олицетворява новата му енергия. Той ще бъде насочен към по-младата аудитория и ще съдържа само хитови заглавия.

    Цените на билетите за фестивала ще варират от 6 до 20 лв. Те могат да бъдат закупени на касите на НДК и в мрежата на "Ивентим".

    За младите почитатели на киното "Киномания" е предвидила безплатни прожекции за 8 от филмите - 4 анимационни и 4 игрални ("Чебурашка", "Приказки от джунглата", "Гласът на орела", "Жаби кекерици", "Това е Лола!", "Бялото лъвче", "Големият мечок", "Тайният свят на Ариети").

    За любителите на кулинарните изкушения пък мероприятието ще предложи три поредни вечери, които ще представляват кулинарна фиеста и три тематични филма - "Угощението на Бабет", "Шоколадови уроци" и "Кулинарен тур". Актьорите Марта Вачкова, Любомир Нейков и Владо Пенев ще предложат на гостите сготвени от тях ястия.

    Една от основните прожекции "Полунощ в Париж" на Уди Алън разказва за историята на холувудския писател Джил, който заминава за "града на любовта" заедно с годеницата си и нейните родители. Екскурзията става по-интересна за героя, когато среща странна компания, докато се разхожда посред нощ. Така започва неговото пътуване във времето, където среща Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Пикасо и много др. Ролята на Джил изпълнява актьорът Оулен Лилсън ("Да обиколиш света за 80 дни", "Марли и аз"). В ролята на красивата му годеница Инес се превъплащава Рейчъл Макадамс ("Тетрадката", "Гадни момичета"). В лентата участват още носителят на Оскар Ейдриън Броуди, Майкъл Шийн, както и съпругата на президента на Франция Никола Саркози - Карла Бруни.

    "Кожата, в която живея" на режисьора Пабло Алмадовар разказва за естетичния хирург д-р Робърт Ледгард, който, след смъртта на жена си и дъщеря си, се опитва да създаде вид синтетична кожа, която да е по-устойчива при външно въздействие. Във филма, базиран на мотиви от романа „Тарантула“ на Тиери Жонке, участва Антонио Бандерас ("Десперадо", "Маската на Зоро"), който се превълащава в ролята на д-р Ледгард.

    "Погребан" на Родриго Кортазар разказва историята на погребания жив Пол Конрой, шофьор на камьон, претърпял катастофа в Ирак. Ролята на главния герой играе актьорът Райън Рейнолдс ("Зеленият фенер", "Предложението").

    "Опасен метод: Фройд и Юнг" на канадеца Дейвид Кроненбърг е едно от най-обсъжданите заглавия. Филмът разказва за възникването на модерната психоанализа чрез любовния триъгълник на Сабина Шпилрайн (Кийра Найтли), Зигмунд Фройд (Виго Мортенсен) и Ото Грос (Венсан Касел).

    Фестивалът ще предложи и някои класически ленти, като "Портокал с часовников механизъм" на Стенли Кубрик, който отбеляза 40 години от премиерата си, "Закуска в Тифани" с Одри Хепбърн и "Трамвай Желание" на Елиа Казан. За да напомни за 110 години от рождението на Луис Армстронг, фестивалът ще покаже и "Парижки блус" с участието на великия тромпетист.

    "Киномания" стартира през 1987 г. като Световна филмова панорама. От самото начало се превръща в истинска мода сред българските зрители. Най-атрактивните и значими филми в световен мащаб, непоказани в българските кина, са включени в програмата.

    Днес фестивалът представя забележително художествено кино, останало извън интересите на българските разпространители на филми.

    Виж програмата на "Киномания 2011"
      Коментарите са забранени.

    Канали

    Свий

    Latest Articles

    Свий

    • Кратерното езеро в Пинатубо
      от Zahari007
      Кратерното езеро в Пинатубо (на английски и филипински Pinatubo) е активен стратовулкан, разположен на най-големия остров Лусон, намиращ се във Филипините. Пинатубо е съставен основно от андезит и дацит. Преди 1991 г. вулканът е бил незабележим и силно еродирал. Бил е покрит с гъста гора, която осигурявала безопасност на няколкохилядното население на местното племе Аета, което се оттеглило в планините, когато испанците завладели Филипините през 1565 г.Изригването на вулкана през...
      27-12-11, 12:54
    • Старият континент на новите приятелства – Европа през погледа на Стив Коулман
      от Виктория Викторова
      София е с площ 492 кв. км. България се простира на 110 000 кв. км. Европа заема над 10 милиона кв. км от повърхността на Земята. Въпреки това, Стив Коулман говори за пътуването от Франция до Естония така, както софиянците говорят за пътуването от „Дружба“ до „Люлин“.
      ...
      17-12-11, 18:25
    • 700 евро за килограм масло в Норвегия
      от Лъчезар Вълев
      В една от страните с най-висок стандарт в света – Норвeгия – маслото изчезна от магазините, което доведе до рязък скок в цената на продукта.
      ...
      17-12-11, 16:45
    • Ферари пуска високоскоростен влак
      от Лъчезар Вълев
      Директорът на "Ферари" Лука ди Монтедземоло представи в Италия първия частен високоскоростен влак.
      ...
      15-12-11, 10:54
    • Шефът на Икономическа полиция-Бургас спечели джакпота от 6/49
      от Виктория Викторова
      Джакпотът от 2,2 млн. лева от играта 6/49 беше спечелен от шефа на Икономическата полиция в Бургас Никола Стефанов. За късмета си разказа самият той пред „24 часа“.
      „В 8:30 ч. на Никулден седнах в кабинета си и отворих вестника. Когато видях печелившите числа, не можах да повярвам“, разказва Стефанов. „Играя с тези числа редовно от 25 г., но досега съм печелил само една четворка на 8 март 1988 г. ", пояснява публично разкрилият се тотомилионер.
      ...
      14-12-11, 22:44
    • Уникални реки
      от Zahari007
      Рио Тинто (червената река) в югозападната част на Испания, която извира от планината Сиера Морена в Андалусия. Самата река тече в посока юг-югозапад, достигайки до залива на Кадис в Уелва.
      В началото на древни времена, територии по поречието на реката са били използвани за добив на мед, сребро, злато и други минерали. В резултат на това много от мини и кариери водите на реката са оцветени в тъмно червен цвят и пълни с киселина и тежки метали.
      Медна мина спряла да ...
      12-12-11, 21:51
    Зареждам...
    X