Обява

Свий
Няма добавени обяви.

След 15 часа дебати вчера днес депутатите решават за пенсионната реформа

Свий
X
Свий
 •  

 • След 15 часа дебати в парламента ГЕРБ прокара пенсионната реформа (ОБНОВЕНА)

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:b8fe797d2fb0c4e0d7ffd27f5e6a4c22.jpg
Прегледи:1
Размер:155.3 КБ
ID:6516361След 15 часа дебати до полунощ вчера и продължили днес спорове, словесни битки и опит за прокарване на поименно гласуване в парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ бе одобрена пенсионната реформа.
  От гласувалите 135-има народни представители 82-ма бяха "за", 78 от които - от ГЕРБ, другите четирима - независими.
  "Против" бяха депутатите от Коалиция за България, Синята коалиция и ДПС.


  Снощи заседанието на Народното събрание бе прекратено поради липса на кворум малко след полунощ.

  Заложените в проектозакона за Държавното обществено осигуряване мерки предвиждат възрастта за пенсиониране за всички категории труд да се увеличава с по 4 месеца в следващите 3 години, като се започне от 2012 година.

  "Промените в условията за пенсиониране ще имат значителен ефект в средносрочен и дългосрочен период. Разчетите на НОИ показват, че за 2012 г. очакваният ефект от повишаването на условията за пенсиониране, като намаляване на разходи и увеличаване на приходи, сумарно е около 30 милиона лева", каза директорът на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

  Приблизително 10 000 души няма да могат да се пенсионират заради увеличаването на възрастта.

  Отново въпреки сериозния отпор на опозицията управляващите прокараха решението при пенсиониране служителите на ДАНС да вземат не 20, а 15 брутни заплати. "За" гласуваха 73-ма депутати, 32-ма бяха против, трима се въздържаха.

  Полицаи и военни ще продължат да получават по 20 брутни заплати при пенсиониране въпреки предварително заявените намерения на финансовото министерство техните заплати също да бъдат намалени от 20 на 15.

  Депутатите гласуваха повишаването на минималната пенсия от 136.06 на 145 лева от 1 юни 2012 година. Промяната засяга 700 000 пенсионери.

  Народното събрание запази сегашния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете - 240 лева на месец. Това е сумата, която майката получава, след като детето навърши 1 годинка до навършване на 2 годинки.

  Самоосигуряващите се ще плащат месечните си осигуровки върху 420 лева.

  На заседанието бе приет дневният минимален размер на обезщетението за безработица да бъде 2,70 лв., а размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице - 540 лв. Парламентът реши през 2012 г. пенсиите да не се осъвременяват - нещо, което е в разрез с Кодекса за социално осигуряване. Той предвижда в средата на всяка година пенсиите да се осъвременяват по т. нар. швейцарско правило (50% от индекса на инфлацията за текущата година плюс 50% от ръста на осигурителния доход от предходната година).
   Коментарите са забранени.

  Канали

  Свий

  Latest Articles

  Свий

  Зареждам...
  X