Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тихомълком тръгнаха проучванията за шистов газ в България

Свий
X
Свий
 •  

 • Тихомълком тръгнаха проучванията за шистов газ в България

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Shevron.JPG
Прегледи:2
Размер:48.6 КБ
ID:6515351Американската компания "Шеврон" обяви официално, че започва проучвания за добив на шистов газ в България въпреки уверенията на правителството ни, че все още не са приключили преговорите за подписване на такъв договор.


  Компанията включи България в страните от Източна Европа, в които работи, само преди два дена. (Виж самото съобщение вляво.) На практика от това може да се предположи, че договор вече има.

  Дни по-рано, на дискусия за шистовия газ, енергийният министър Трайчо Трайков увери, че"все още не са приключили преговорите с американската компания „Шеврон“ за подписване на договор за проучване на шистов газ у нас".


  Природозащитните организации реагираха гневно на новината и веднага насрочиха протест - той ще се проведе утре, 16 ноември, между 8:30 и 11 часа пред сградата на Министерския съвет.

  Те са категорични, че планираното проучване и добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване е доказано опасен метод за околната среда и здравето на хората и напомнят, че в страни от Европейския съюз съществува законова забрана за прилагането му.

  "С нашия пореден протест изразяваме загриженост за случващото се и категоричното несъгласие на българските граждани с този безотговорен акт на правителството на Бойко Борисов! Нека обединим усилията си и да опазим земята си чиста", призовават организаторите на протеста от "Гражданска инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване на територията на България".

  Те настояват за мораториум върху "всякакви дейности, свързани с използването на технологията хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ, за актуализиране на законовата база, за сондажни дейности в съответствие с новите технологии в тази област с цел осигуряване на безопасност и контрол.

  Рисковете за екологията при прилагането на тази технология са неоправдано високи съотнесени към евентуални ползи, са категорични от инициативата.

  ОЩЕ:
  Темата "Шистов газ" от форума на OFFRoad-Bulgaria.com

  Протест срещу добива на шистов газ

  К
  абинетът решава за добив на шистов газ след екооценка


   Коментарите са забранени.

  Канали

  Свий

  Latest Articles

  Свий

  Зареждам...
  X