Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Паразитна гъба превръща насекоми в растения

Свий
X
Свий
 •  

 • Паразитна гъба превръща насекоми в растения

  Тарантула, инфектирана с кордицепс.
  Тази снимка може да ви изглежда като нещо, измислено за фантастичен филм на ужасите, но всъщност е съвсем реален ужас, поне за тази тарантула. Да, пришълецът не идва от космоса, той живее на нашата планета и се нарича кордицепс - просто още една щрих от невероятните, понякога зловещи, измерения на живота.

  Гъбите кордицепс завладяват приемника си (най-често членестоного) и постепенно заместват неговата тъкан със своята паразитна тъкан докато накрая не го изпълнят изцяло. Когато домакинът умре, от тялото му поникват цилиндрични или разклонени израстъци. Тези плодни тела след това разпръскват още спори, за да инфектират нови жертви.

  Този сценарий като от филм на ужасите има още по-зловещи детайли. Някои видове кордицепс имат контролиращи мозъка способности. Те принуждават домакина, подобно на безмозъчно зомби, да се отдалечи от безопасните за него територии и да отиде на място, където гъбата, която ще израсне от тялото му, ще намери оптимални условия за растеж и да умре там. Точно това може да видите във видеото, което следва, част от великолепните серии на ББС „Планета Земя":

  Има хиляди видове кордицепс и всички са паразитиращи. Интересното е, че всеки от тях се е развил и „специализирал" за различен и точно определен вид насекомо.

  Въпреки ужасяваща му природа, кордицепсът има много добро влияние върху човешкото тяло и е познат на лечителите от 5000 години. Векове наред е бил достъпен само за китайските императори и е наричан „божествения подарък". Гъбата съдържа множество незаменими аминокиселини и ненаситени мастни киселини, полизахариди, бетакаротин (провитамин А), витамин Е и С, цинк и селен. Освен това се е използвала при трансплантации на човешки органи, тъй като съдържа циклоспорин, вещество, което потиска имунната система и ѝ пречи да изхвърли органа.

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:cordyceps-unilateralis.JPG
Прегледи:2
Размер:166.2 КБ
ID:6517941
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:BBC-PlanetEarth-Cordyceps1.jpg
Прегледи:2
Размер:84.8 КБ
ID:6517943

  Инфо е харесано за ВАС от http://spisanie8.bg/новини/наука/1272-пришълец-на-земята.html
   Коментарите са забранени.

  Канали

  Свий

  Latest Articles

  Свий

  • OFFRoad-Bulgaria – на конференция за бедствия в Турция
   от Виктория Викторова
   Турската организация за бедствия и аварии поиска от Българската федерация на радиолюбителите да изпрати свои представители на конференция за бедствия, а от Федерацията решиха това да бъдат членове на форума на OFFRoad-Bulgaria.com.
   Условието е предложените членове на форума да са с радиолюбителски лиценз клас 1 и да са участвали в организирани към Мобилната спасителна служба акции.
   ...
   12-09-12, 10:54
  • Отиде си бачо Симеон.
   от Tramp
   С тъга Ви съобщавам,че снощи се е споминал бачо ни Симеон.
   Отново беше тръгнал на път, но този път няма да напише един от увлекателните си пътеписи, с които бързо стана известен в този форум.
   Почивай в мир, бачо Симеоне. Помним те с добро.
   Поднасям искренните си съболезнования на неговото семейство и многобройните му приятели и близки хора.
   10-07-12, 19:06
  • Подготовката за Европейското по първа помощ отвътре
   от Виктория Викторова
   Българският червен кръст проведе своята последна тренировка преди Европейското състезание по първа помощ в Ирландия.
   Тренировката се състоя през изминалия уикенд в центъра на БЧК в Лозен.
   OFFNews.bg получи пълен достъп до разиграването на ситуации и засне протичането им.
   Нашенците се подготвяха за трасе от 8 километра с 24 пункта с различни ситуации във всеки пункт. Най-страшната конкуренция се оказват сърбите, които печелят вече 6 години подред.
   ...
   02-07-12, 16:29
  • Търся брат си
   от Андрей Боянов
   Пиша тук, тъй като изчерпах всичките си други идеи.
   Брат ми, Камен Цветанов Петров, изчезна без следа от петък. Броя петък (29.06.2012) като датата на изчезване, защото същия ден го търсих в квартирата му на Иван Асен II номер 3 към 13:30 и тогава беше заключено и никой не отговаряше на чукането ми по вратата. Вечерта на същата дата към 19:30 пак отидох до там и намерих ключовете му от външната страна на вратата, беше оставил телефона си вътре, изключен....
   02-07-12, 16:26
  • Забрана на мотори в Слънчев бряг
   от Гриша
   Поредната безумна забрана... Не, че бих почивал в Слънчев бряг, но да не мога в определени часове да съм с мотора, го приемам като погазване на правата ми!
   Часовете в, които важи забраната са абсурдни предвид мотива "Целта е да не се смущава пълноценният отдих на туристите в курорта", след обяд е тази част от деня, през която децата спят (не само те), но тогава е разрешено....
   22-06-12, 19:24
  • Карти на Форума
   от Владимир Йончев
   От години се коментира идеята да се издадат карти за участниците във Форума. Пействам този линк само за илюстрация да се види откога се коментира и колко много и различни предложения има.
   Най-после имаме готовност да стартираме с това, но за да се избегнат всички притеснения, решихме да се спрем на програма минимум....
   22-06-12, 19:23
  Зареждам...
  X