Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Почина Джон Маккарти - бащата на изкуствения интелект

Свий
X
Свий
 •  

 • Почина Джон Маккарти - бащата на изкуствения интелект

  Джон Маккарти в лабораторията по изкуствен интелект в Станфорд, 1974 годинаДжон Маккарти - бащата на изкуствения интелект, автор на езика за програмиране от пето поколение LISP и технологичен иноватор от Силциевата долина, почина на 84-годишна възраст в нощта срещу 24 октомври в дома си в Пало Алто, Калифорния. Кончината му бе оповестена от Станфордския университет в понеделник. Там Маккарти е професор по математика и по-късно - по компютърни науки, в продължение на четири десетилетия - от 1962 година до пенсионирането си в края на 2000 година, пише The Washington Post.

  Маккарти е страдал от белодробна хипертония, става ясно от думите на една от дъщерите му Сара. Болестта може да доведе до сърдечна недостатъчност и смърт. Дали това е причината за кончината на Маккарти не се разкрива.

  Той въвежда термина "изкуствен интелект" през 1955 година. Тогава подготвя представянето си за конференция в колежа Дартмут в Англия, която се провежда през 1956-а. В края на 50-те години създава и лаборатория по изкуствен интелект в Масачузетския технологичен институт, а след това - и в Станфордския университет, известна като SAIL.

  Като преломен момент в живота си Маккарти описва симпозиум от 1948 година, който го събира с водещи умове на своето време - Алън Тюринг и Клод Шанън (математика) и психолога Карл Лешли. Резултат от съвместната им Джон Маккарти, 2006 годинаработа е доктората на Маккарти от Принстън, в който ученият описва възможността машините да бъдат създавани по такъв начин, че "да могат да мислят като хората".

  През 1958 година Маккарти изобретява програмния език LISP, който проправи пътя за създаването на други технологии за разпознаването на глас, които се използват за най-новия модел на Айфон. Той създава и технологията, позволяваща един компютър да бъде използван от повече от един потребител.

  От 1962 година е професор в Станфорд.

  През 1971 година печели награда от Асоциацията за изчислителна техника. 20 години по-късно получава и Национален научен медал.

  Семейство
  Джон Маккарти е роден в Бостън на 4 септември 1927 година. Баща му Джон Патрик е имигрант от Ирландия, а майка му Ида Глат Маккарти е еврейка от Литва. По време на Голямата депресия семейството е в Лос Анджелис.
  Университет
  Като тийнейджър Маккарти учи самостоятелно математика, като използва учебници, по които се преподава в
  Калифорнийския технологичен институт. В резултат, при постъпването си в Калифорнийския технологичен институт, той прескача първите два курса в обучението си по математика.
  Маккарти е отстранен от института заради отказа си да посещава курсовете по физика, след което се записва в армията на САЩ и отново се връща в института и завършва математика през 1948 година. Защитава докторската си степен в математическите науки в Принстън през 1951 година. Научен ръководител му е ректорът Соломон Лефшец.

  Брак
  Маккарти се е женил три пъти. С първата си съпруга Марта Уайт се развежда, втората - Вера Уотсън, загива през 1978 година в Непал, докато се опитва да изкачи най-високия връх на хималйския масив Анапурна - Анапурна I (8091 метра). Сред оцелелите е третата му съпруга Каролин Талкот от Станфорд.
  Има две дъщери от първия си брак - Сюзън и Сара, и син от третия си брак - Тимъти.
  Маккарти има брат и двама внуци.

  Д-р Маккарти е описван като взискателен в професията си, като човек, който често иронизирал самия себе си. Колегите му от Станфорд споделят, че той изповядвал философията на "радикалния оптимизъм".
  Това мнение споделя и Сюзън. Тя казва, че отправната точка на баща й обикновено била: "Всичко ще бъде наред, дори и ако хората не приемат съветите ми".
   Коментарите са забранени.

  Канали

  Свий

  Latest Articles

  Свий

  Зареждам...
  X