Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сметките на земеделското министерство предз запор - подало лъжлив финансов отчет

Свий
X
Свий
 •  

 • Сметките на земеделското министерство пред запор - изтрили данни

  Председателят на Сметната палата Валери Димитров (в средата) разяснява защо земеделското министерство има отказ от заверка на финансовия си отчет. Снимка: Сергей АнтоновИма опасност сметките на земеделското министерство да бъдат запорирани от финансовия министър Симеон Дянков. Причината е неверен финансов отчет за 2010 година, представен на Сметната палата. Председателят й Валери Димитров обяви на пресконференция днес, че отчетът няма да бъде заверен.

  "Имало е престъпно посегателство - умишлено изтриване на цялата база данни", обясни Димитров. Отчетът не е бил съставен „вярно и честно“.

  Премахнати са базите данни за хидромелиоративни съоръжения (язовири, корекции на реки, тръби), които са публична държавна собственост. Тези съоръжения са огромни по размери и стойност.

  „Те не са инвентаризирани, не са остойностени и съответно не са осчетоводени като активи... Проблемът е задълбочен и поради факта, че е имало престъпно посегателство, умишлено изтриване на цялата база данни относно тези активи", каза председателят на Сметната палата.

  Предстои Димитров да изпрати оценката за отчета до финансовото министерство, след което ресорният министър и вицепремиер Симеон Дянков ще има законовото право да запорира сметките на министерството. Основание за това му дава текст от Закона за държавния бюджет.

  Никога досега не е бил налаган запор на сметки на министерство в България. Отказ от заверка на отчет също е прецедент за министерствата у нас.

  Реакция

  Oт Министерството на земеделието и храните (МЗХ) коментираха пред dnevnik.bg, че "престъпното посегателство" е решението от 2010 г. за закриването на ресорната агенция по хидромелиорация и прехвърлянето на дейността й към ведомството.

  Тогава ликвидационната комисия е установила, че не е имало начин активите да се опишат, защото от дирекцията по финанси в агенцията бил изчезнал софтуер, съдържащ счетоводната информация за активите на дружеството. Тогава е бил подаден сигнал и до прокуратурата.

  Заради проблемите с отчета от министерството е уволнен един главен счетоводител, каза шефът на дирекция "Финансови одити" в палатата Петя Хаджиева. Земеделският министър Мирослав Найденов е поел ангажимент данните да бъдат събрани и публикувани до средата на 2012 г.


  Общо 172 бюджетни организации са подали отчети за финансовото си изпълнение пред Сметната палата. 42 от тях са министерства и централни ведомства, 94 са общини, 36 - държавни висши училища. МЗХ е единствената с отказ от заверка. Има организации, чийто отчет е заверен "с резерви". Такива има към подадените отчети на Националната служба за охрана (НСО), Министерския съвет, Националната разузнавателна служба.
  Освен МЗХ седем други министерства са получили заверка с "резерви". Те са МВР, министерствата на околната среда и водите, на отбраната, на транспорта, на труда и социалната политика, на външните работи и на физическото възпитание и спорта.
  При висшите училища резерви има при УНСС, Югозападния университет в Благоевград, Висшето строително училище в София, Военната академия "Г. С. Раковски"
  , Икономическия университет във Варна, Минно-геоложкия университет, Националната художествена академия, Университета по библиотекознание.
   Коментарите са забранени.

  Канали

  Свий

  Latest Articles

  Свий

  Зареждам...
  X